Hoppa till sidans innehåll
Foto: IFK Rättvik Jesper Nywertz

Nywertz: "Jag fick inte ut max i Katrineholm"

01 NOV 2018 19:54
Det är inte bara Rasmus Plan som ställs mot sin gamla klubb, Katrineholm Bandy, i den allsvenska premiären på lördag. Det gör även 26-årige Jesper Nywertz.
  • Skapad: 01 NOV 2018 19:54

Under säsongen 2015/16 var Västeråssonen Jesper Nywertz i ett Katrineholm Bandy som slogs om en kvalplats till Elitserien, men efter blott en säsong på Backavallen lämnade han för spel i IFK Rättvik. Där har 26-åringen blivit kvar och när lagen ställs mot varandra i den allsvenska premiären under lördagen så bildar han och Rasmus Plan den IFK-duo som kommer att ställas mot sitt gamla lag.

IFK Rättviks resa till lördagens match har, precis som Katrineholms, gått via ett hundår i Division 1 och efter en lång försäsong känner sig Nywertz och hans lagkompisar redo för att visa att de faktiskt hör hemma på allsvensk nivå.

– Det är bra med oss! Nu åkte vi på en liten nit här i genrepet mot Edsbyns P20 kryddat med några A-lagsspelare. Det var väl ingen jättebra match av oss, men jag tror att många hade fokus på premiären redan då, säger Jesper Nywertz till katrineholmbandy.se.

Framförallt så saknade de ju dig på isen (på grund av avstängning).

– Ja, jag fick stå på läktaren (skratt).

Nywertz menar att försäsongen annars har varit något av en utmaning för laget på grund av bland annat en ny tränarduo och ett antal nya spelare.

– Vi började väl lite sådär. Vi letade väl lite efter hur vi skulle spela. Vi tappade ju Jocke Björkman (huvudtränare i fjol reds. anm.) till Frillesås och fick in Michael Bratt och Johan Snis, så det har väl varit lite att vi har sökt efter vårt sätt att spela. Visst kan vi säga att vi vill spela som under förra säsongen, men vi har tränare som kommer inte med nya saker och sedan har vi ju tappat lite spelare. Vi tappade ju Robin Hellqvist till er i Katrineholm och Oskar Lundgren gick ju till Bollnäs. De var viktiga i vårt spel, så vi har väl letat lite efter hur vi ska spela utan dem. Samtidigt så har vi ju fått in bra spelare, men det gäller att spela in alla i laget också, säger han.

Vilka spelare ska man hålla koll på?

– Det är Mattias Widén och Rasmus Plan, helt klart. Sedan har vi även två trollgubbar i form av Henrik Cervin och Marcus Lindholm som är roliga att titta på.

Nämnde Rasmus Plan har nu varit lagkompis med Nywertz i drygt tre år, men på frågan om vad Katrineholmssonen har utvecklat genom åren så blir den pratglade västmanlänningen tillfälligt tyst.

– Oj, jag vet inte. Nu måste jag tänka tillbaka (skratt)… Rasmus är väl till stora delar samma typ av spelare som han var i Katrineholm, men kanske lite mer polerad. Han tappade mer boll när han var yngre än vad han gör nu. Sedan har han ju blivit motläggsfintens mästare (skratt)! Det finns ingen som vinner så mycket motlägg som Rasmus!

– Så det är väl mycket att han har slipat bort mycket av de här juniorfasonerna som många har när de först kommer upp på elitnivå, att de kliver iväg i fel lägen och tror att de ska kunna ta sig fram överallt. De grejerna har han verkligen utvecklat och blivit bättre på.

Du själv då? Hur har du utvecklats sedan Katrineholmstiden?

– Nej, jag har bara gått bakåt. Jag börjar bli gammal (skratt), säger 26-åringen.

– Skåmt åsido så vet jag inte riktigt. I Katrineholm var det lite svårt eftersom jag bara kom in och tränade en gång i veckan och skulle spela matcher. Det var svårt att komma in i det. Här har jag en mycket mer tydlig roll kring vad jag ska göra. Det är väl det egentligen. Jag känner inte att jag fick ut maximalt under tiden i Katrineholm, men det är annorlunda här när jag vet hur allting går till och hur spelet ska se ut.

Många spelare finns kvar i dagens Katrineholm jämfört med det lag som Jesper Nywertz lämnade under våren 2016 och han tror sig ha en relativt bra bild av vad som väntar Rättvik under lördagen.

– Min bild är att det är ett giftigt kontringslag framförallt. Nu har jag inte sett er under försäsongen, men jag har hört lite från när ni mötte Tillberga i Allsvenska Supercupen. Att tappa boll på fel ställen är livsfarligt mot spelare som Niklas (Eriksson) och Linus (Doktare) längst fram och sedan ska det vara svårt att ta sig in i mitten mot er. Det är väl “Lill-Bode” (Linus Bodeström), “Jeppe” (Ekström) och Robin (Hellqvist) som härjar där antar jag, så det är nog ett spel som påminner en del om vårt. Att vinna boll och kontra är ju lite så man gör i dagens bandy och speciellt som nykomlingar är det väl extra viktigt att göra det, säger han.

Som nykomlingar har IFK Rättvik lagt säsongsribban på "att hålla sig kvar i Bandyallsvenskan"-höjden, men Jesper Nywertz menar även att laget har höjden att kunna slå alla lag i serien om de har en bra dag på jobbet.

– Vi ska klara oss kvar. Om det sedan kommer att krävas ett kval för att vi ska göra det så spelar inte det så stor roll - bara vi klarar oss kvar. Samtidigt har vi ju märkt att vi kan mäta oss med de allsvenska lagen. Vi slog Peace & Love i cupen vi hade här hemma och vi har slagit Åby/Tjureda, så om vi har en bra dag så kan vi slå alla lag. Så tänker säkert Katrineholm också, men det handlar ju om att kunna hålla den nivån under hela säsongen och att försöka undvika de här svackorna som brukar kunna komma. 

Vad tror du om matchen på lördag? Hur kommer den att se ut och hur slutar den?

– Jag tror att vi kommer att ha mer boll än Katrineholm. Det tror jag absolut. Annars vet jag inte… Det beror ju helt på vilket humör de båda lagen är på, men jag tror att det kommer att bli jämnt. Det kommer att avgöras sista kvarten, det tror jag garanterat.

– Jag säger 5-2 till Rättvik (skratt)!

Lördagens premiärmatch i Rättvik Arena startar 15.00 och om ni inte är på plats så har ni möjlighet att se den på bandyallsvenskan.se eller på O'Learys i Katrineholm med start 14.45.

Skribent: Martin Gustafsson
Epost: This is a mailto link

FACEBOOK

GRÄSROTEN


TWITTER

INSTAGRAM

 

Instagram

 

Postadress:
Katrineholm Värmbol BS - Bandy
Tegnérvägen 6
64136 Katrineholm

Besöksadress:
Tegnérvägen 6
64136 Katrineholm

Kontakt:
Tel: 015012130
Fax: 015012130
E-post: This is a mailto link