Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lena Jepsen

Doktare känslosam - "Svårt att hålla tårarna borta"

10 MAR 2020 08:00
Under söndagen spelades den absolut sista matchen någonsin utomhus på Backavallen och det blev P16-laget som fick kröna arenan med en storseger.
  • Skapad: 10 MAR 2020 08:00

Det har varit en intensiv säsong för Katrineholm Bandys U16-lag, med lag både i U16A- och U16B-serien och parallella samarbeten med såväl Borgia Norrköping BK som med TB Västerås. Redan häromveckan avslutades A-serien och det med en fjärdeplats för Katrineholm/Borgia. En tabellplacering som inte riktigt speglar målsättningarna inför säsongen.

– Samarbetet med Borgia har fungerat jättebra, men i U16A har vi haft lite mindre folk att röra oss med. Vi har haft ungefär 16 spelare totalt, så med lite skador och så under säsongen så har vi gått tungt på många spelare. Det gjorde att vi hamnade i en period där vi inte kom upp i den nivå som vi hade förhoppningar på. Målsättningen inför säsongen var att vara topp-två i serien, men det lyckades vi inte riktigt med. Samtidigt måste jag ge en stor eloge till Borgia, som har varit med här och vi har haft kanonkul ihop med de grabbarna, säger ledaren Thomaz Doktare.

I U16B hade Katrineholm, där tillsammans med Tillberga, redan säkrat seriesegern inför söndagens bortamöte (spelades på Backavallen på grund av isbrist i Norrköping) med Borgia. "Gästerna" vann matchen med hela 23-0 och det sista målet någonsin fick August Wintervide göra på straff. Hans första mål för säsongen dessutom.

KB/TB-kombinationen förlorade bara två matcher i serien och lyckades med konststycket att både göra flest mål framåt och släppa in minst antal bakåt.

– Det är lite svårt att få ihop något kontinueligt spel när man rullar runt på så mycket olika spelare, men det vi har försökt att bygga på är defensiven och att få killarna att lära sig att spela bandy på en förberedande nivå inför P17 och kanske P19 nästa år. Det har vi gjort riktigt bra och det ser man också i tabellen, målskillnadsmässigt. Det är tätt bakåt och det är det vi har jobbat mycket på. Vi har fått ut det vi ville, säger Doktare.

Genomgående under säsongen är det många spelare i laget som har utmärkt sig och laget fick bland annat skicka sex spelare på Elitläger, varav två sedan tog sig hela vägen till regionslaget. Det är dock svårt att blunda för duon Gustav och Gustaf som får Vasa och Fröding att blekna i jämförelse. Gustav Danielsson svarade under säsongen för monstruösa 107 poäng (71+36) på 30 matcher i U16-spel samtidigt som radarpartnern Gustaf Doktare hostade upp fina 74 poäng (40+34) på 20 matcher.

– Ja, det har gått bra den här säsongen, tycker jag. Riktigt bra. Jag har utvecklat allt från skridskoåkning och klubbteknik till skottet. Allt har blivit bättre, säger Danielsson.

– Det har känts mycket bättre nu i slutet av säsongen än vad det gjorde i början. Det känns som att det går bättre och bättre. Snabbare och snabbare, säger Doktare.

Hur är det att spela med varandra då? Ni har gjort det länge nu.

– Det finns mycket fördelar med att spela med Gustaf. Det är skönt att ha någon som man kan vara säker på att man kan passa och ändå få tillbaka bollen. Vi hittar varandra jäkligt bra ute på planen, säger Danielsson.

– Det är rätt enkelt att spela med "Gurra". Han åker rätt hela tiden, vi slår bra passningar till varandra och hittar tillbaka när den andre vill ha bollen. Det är lättspelat. Sätt honom en mot fyra så är det mål, säger Doktare.

Även coach Thomaz Doktare är imponerad av sina poängkungars framfart under säsongen och för hans egen son, Gustaf, återstår fortfarande säsongens stora höjdpunkt - P15-VM i Archangelsk.

– Det jag har sett på honom är att han har tagit jättemycket lärdom av att han fick vara med i landslagets 30-mannatrupp redan förra säsongen, trots att han var ett år yngre. Det syns när han kommer till lägren nu att han har vuxit otroligt mycket när det kommer till spelförståelse och spelet utan boll. I spelet med boll har han varit grym sedan tidigare, dels som avslutare, men framförallt som framspelare. 74 poäng på 20 matcher och flertalet av dessa är ju assist, så han sätter ju lagkompisarna i bra lägen. Så är det ju, konstaterar tränaren Thomaz Doktare.

Desto mer känslosamt blir det dock när tränarkepsen åker av och pappan Thomaz ombeds beskriva sina känslor kring att sonen ska få representera Sverige i ett världsmästerskap i Ryssland.

– Ja, man blir ju rörd alltså. Det är svårt att hålla tårarna borta, säger en tårögd Doktare innan rösten helt enkelt inte bär längre.

Botanisera i matchresultat och statistik från säsongen i U16A och U16B.

Mer om Gustaf Doktares stundande VM-äventyr i Archangelsk kommer framöver.

Skribent: Martin Gustafsson
E-post: Adressen Gömd

FACEBOOK

INSTAGRAM

Postadress:
Katrineholm Värmbol BS - Bandy
Tegnérvägen 6
64136 Katrineholm

Besöksadress:
Tegnérvägen 6
64136 Katrineholm

Kontakt:
Tel: 015012130
E-post: This is a mailto link