Hoppa till sidans innehåll

Eriksson jagar andra raka skytteligatiteln - "Det är klart att jag ska slåss för den"

05 FEB 2021 17:33
Efter nästan en hel månads väntan ska Katrineholm Bandy äntligen spela allsvensk hemmamatch igen. Detta då elitseriekvaljagande Ljusdals BK gästar Backavallen under lördagen.
  • Skapad: 05 FEB 2021 17:33

Det har inte gått mer än två veckor sedan Katrineholm Bandy och Ljusdals BK senast stod öga mot öga med varandra på klassiska Idrottsparken, men redan under lördagen är det dags igen. Den här gången möts lagen på Backavallen och för hemmalagets del hoppas man till stora delar att det blir copy-paste på 4-2-segern häromveckan.

– Spelar vi som vi gjorde däruppe så har vi en stor möjlighet att vinna. Det tror jag verkligen. Det enda vi tydligt måste förbättra är väl att stänga sargerna lite mer eftersom de söker otroligt mycket hörnor. Samtidigt får inte det bli på bekostnad av att släppa in dem i mitten. Det är en avvägning vi måste göra och jag hoppas att vi kan göra den ännu bättre än senast, säger anfallaren Niklas "Messi" Eriksson.

I bortamötet lyckades ett heroiskt KB-försvar värja sig från hela 15 hemmahörnor och nu tror "Messi" att hälsingarna kommer att behöva göra saker och ting lite annorlunda för att få med sig poäng hem från Backavallen.

– Jag tror att de behöver ändra lite tankesätt med tanke på att de har haft problem att få in hörnorna. De behöver nog hitta på någonting annat än att söka hörnor. Det tror jag att de måste jobba med. Sedan tror jag att de är lite skraja för oss defensivt med våra lyft. Det känns som att vi har ett övertag där och de har säkert ägnat veckan åt att säkra upp där lite mer, säger han.

Inför lördagens match återfinns Katrineholm på en åttondeplats i tabellen, fem poäng bakom tabellfemman Ljusdal, men med en match mindre spelad. Ambitionerna att klättra så högt som möjligt i tabellen under de avslutande fem matcherna är starka, men det finns även andra saker som motiverar och eldar igång 29-årige Niklas Eriksson.

Förra säsongen vann han både poäng- och skytteligan i Bandyallsvenskan med 53 poäng (48+3). Den här säsongen har det visserligen "bara" blivit 26 mål hittills, men faktum är att det bara är ett färre än skytteligaledaren - Ljusdals Jonas Pettersson.

– Det är nog en av mina sämsta säsonger rent produktionsmässigt. Jag har haft extremt mycket lägen och jag borde nog ha gjort 10-15 mål till om det skulle varit godkänt enligt mig själv. Det har varit en sådan säsong där jag har fått gå tillbaka till grunderna i hopp om att det ska lossna och det gjorde det ju tillslut. Det satt hårt åt, mer än halva säsongen, innan jag kände att det började fungera, säger en sedvanligt självkritisk "Messi".

De senaste veckorna har det blivit tio mål på fyra matcher för anfallsstjärnan och nu är lasersiktet inställt på att bli skyttekung för andra gången på lika många år.

– Det är klart att det är roligt att vara däruppe och slåss. Nu är det jämnt och det är många spelare som ligger på ungefär lika många mål, men det som talar för mig är väl att det har släppt nu på slutet och att formkurvan pekar uppåt. Det är klart att jag ska slåss för skytteligasegern igen, på allvar. De andra ska få jobba om de ska göra fler mål än mig under de sista matcherna, säger han.

Att han i dagsläget har 22 mål upp till fjolårets notering, men trots allt har goda chanser att vinna titeln har han svårt att säga vad det beror på. Någon stor förändring i målskyttet sett över hela ligan tror han i alla fall inte är förklaringen.

– Nej, det tror jag inte. Jag har lite för dålig koll på de andra spelarna däruppe om de också har missat mycket eller om de har gjort bra säsonger hittills, men för min egen del så borde jag ha gjort tio mål till nu för att det skulle ha varit godkänt. Det är i alla fall kul att jag har kommit igång nu på slutet, konstaterar han och betonar att han verkligen går igång på tanken att jaga fler mål än alla andra.

– Det fungerar verkligen som motivation och tändvätska för mig. Jag är väldigt resultatinriktad i allmänhet, både för personlig del och för laget, och det är klart att jag kanske har tappat några procent när det har varit en lite avslagen säsong parallellt med att det har gått trögt för mig. Nu när det har lossnat och jag har märkt att jag har börjat knappa in på skytteligatoppen så känner jag verkligen att jag är att räkna med i år igen. Det ger mig den där lilla extra tändvätskan att gå ännu hårdare för varje mål.

Med "avslagen säsong" förklarar Eriksson att det framförallt är publiken som har saknats och att han själv är en spelare som mår som bäst när trycket från läktarna är stort.

– Ja, det tycker jag verkligen. Jag är en sådan som gillar att spela inför mycket publik och använder det som tändvätska, så det har helt klart varit en utmaning den här säsongen. Det är en jätteskillnad för oss att gå från att ha högst publiksnitt i ligan till att inte ha någon publik alls. Många spelare tacklar det nog på olika sätt, men jag tycker att det har gjort stor skillnad, säger han.

Att laget bara har vunnit fyra av sju hemmamatcher hittills den här säsongen kanske till viss del kan förklaras av den ekande tomheten i arenan, men Niklas erkänner även att det har varit en rejäl omställning att flytta in i en helt ny arena och att det har tagit lite tid att anpassa sig.

– Det här med arenan är en ny grej också. Det är lite ovant att spela i en ny arena och vi har alltid varit väldigt starka ute på Backavallen. Där kände vi oss väldigt trygga och den tryggheten försvann väl litegrann i och med arenabygget, men samtidigt är det ju extremt mycket roligare att spela under perfekta förhållanden, säger han.

Läget i laget inför lördagens match är att långtidsskadade Lars Larsson och Alexander Strand alltjämt saknas. Joakim Olofsson har nyligen återvänt till full träning efter sina skadeproblem, men är inte redo för spel redan i helgen. Det är inte heller målvakten Pontus Ekström som även han har lättare skadeproblem.

Matchtruppen mot Ljusdal: Philip Zander, Simon Westerdahl, Jimmy Jeschinsky, Fredrik Öjdahl, Niklas Eriksson, Sebastian Brandt, Emil Andersson, Victor Nilsson, Joel Rydergren, Lucas Palm, Kristoffer Konttori, Eric Lisell, Gustaf Doktare, Arvid Larsson-Niberius, Robin Hellqvist, Linus Doktare.

Sändningen från lördagens match startar 13.45 på bandyplay.se och matchen kommenteras av Martin Gustafsson och Magnus Rostedt. Ditt abonnemang eller köp av sändningen ger ett viktigt ekomoniskt stöd till föreningen.

Skribent: Martin Gustafsson
E-post: Adressen Gömd

FACEBOOK

INSTAGRAM

Postadress:
Katrineholm Värmbol BS - Bandy
Tegnérvägen 6
64136 Katrineholm

Besöksadress:
Tegnérvägen 6
64136 Katrineholm

Kontakt:
Tel: 015012130
E-post: This is a mailto link