Hoppa till sidans innehåll

Historien om en typisk första träningsmatch

01 SEP 2019 15:30
Katrineholm Bandys första träningsmatch för säsongen blev en typisk sådan. I alla fall spelmässigt. Resultatmässigt blev det förlust med 2-6 (1-3) mot ett mycket bra Falu BS.
  • Skapad: 01 SEP 2019 15:30

Efter att inte ha beträtt en fullstor isbana sedan bortamötet med Mölndal Bandy i kvalet till Bandyallsvenskan i mitten av mars så gled Katrineholm Bandys A-lag under lördagen ut på isen i ABB Arena, Västerås, för att möta ett Falu BS som både tränat på stor i i Rättvik och spelat träningsmatch mot VSK dessförinnan. En uppgift som blev sörmlänningarna klart övermäktig och trots tidig ledning i matchen blev det förlust med 2-6.

– Det var lite typiskt första matchen eftersom vi hamnar i lite rinkbandy-spel. Vi blir väldigt smala i defensiven och åker och lämnar bollar till varandra på liten yta. Sedan är Falu BS ett väldigt bra lag. Ett mycket bättre lag än vad vi var idag (läs; lördag). Det är ingenting som ska förta deras insats, men vi gör det väldigt enkelt för de, säger tränaren Roger "Gubben" Carlsson.

– Det blir många fel i de saker som vi inte kan träna på inne på rinken. Vi kan ju liksom inte ta större åkningar än vad rinken är. Sedan är det lite knepigt med rinkträningar att hitta på bra saker. Det är lite sådana saker vi har problem med just nu, men även att vi tar en hel del felbeslut och det handlar ju inte om rink eller stor bana. Det handlar om att vi väljer att åka och lämna bollen till fel gubbe och det är saker som vi behöver ta till oss och rätta till. 

Coach Carlsson menar att hans lag inte alls fick till det egna spelet med boll.

– När vi själva hade bollen så ville vi inte hamna precis exakt där vi hamnade en bit in i andra halvlek, nämligen att vi åker och passar till varandra i eget straffområde utan att spela bort en enda motståndare för att därefter slå bort bollen till dem. Det gör att deras defensiva arbete inte behöver vara mer än två procent eller något, säger han.

– Det är precis det vi inte vill göra, utan vi vill istället komma upp i banans mittersta tredjedel för att göra saker där. Det kan vara passningar, diagonala åkningar, lyft eller vad som helst. Då får vi en, två eller tre motståndare på fel sida och det är det som vi vill åt. De saker vi gör i eget straffområde är till 90 procent bra, men det är ju på helt fel ställe. Där har vi lite att jobba med när vi senare kommer ut på stor is för att träna.

Hur mycket var det ert eget fel att det spelet inte fungerade och hur mycket var det Falun som gjorde det bra defensivt?

– Jag skulle säga att det till 50-60 procent beror på att Faluns försvarsspel fungerar som det gör, men resten beror ju helt och hållet på oss själva. Vi tar fel åkningar, vi tar fel beslut och vi har inga intentioner att dra sönder dem, utan vi gör det väldigt, väldigt lätt för dem.

Några som däremot imponerade stort i säsongspremiären var målvakterna Pontus Ekström och Philip Zander, som vaktade kassen i varsin halvlek i matchen.

– De gör det jättebra båda två. De kan inte göra någonting på de mål som Falun gör, så enkelt är det. Deras insats var det riktigt positiva idag, säger "Gubben".

Nästa lördag är det dags för nästa batalj då Allsvenska Supercupens gruppspel inleds med bortamöte med Tillberga. Men först en viktig träningsvecka.

– Vi måste försöka röra oss så bra vi kan på den isyta som finns. Exempelvis som back så kan du backa ner mot eget mål på rinken och bollen kommer ju till dig. Den är ju inte större än så, men om du gör det här så kan du ju bli rundad så det dånar om det. Vi kommer även behöva jobba på lite annorlunda åkningar, även på rinken, för att få i gång en helt annat rörelse i vårt lag och då även i motståndarnas, säger Carlsson.

Så var matchen - minut-för-minut >>

Skribent: Martin Gustafsson
Epost: This is a mailto link

FACEBOOK

INSTAGRAM

Postadress:
Katrineholm Värmbol BS - Bandy
Tegnérvägen 6
64136 Katrineholm

Besöksadress:
Tegnérvägen 6
64136 Katrineholm

Kontakt:
Tel: 015012130
E-post: This is a mailto link