Hoppa till sidans innehåll

Ny arena byggs på Backavallen - “Jättepositivt”

13 JUN 2019 15:55
Under onsdagen kom beskedet som bandyn, och många andra, i Katrineholm drömt om så länge. Katrineholms Kommun har beslutat sig för att bygga en ny arena för issporter på Backavallen.
  • Skapad: 13 JUN 2019 15:55

Efter oändligt många år av stötande och blötande, förslag efter förslag, så står det nu äntligen klart att Katrineholm Bandy kommer att få sin hemvist inomhus till hösten 2020. Det är i samband med kravet på byte av Backvallens kylsystem under våren 2020 som den politiska majoriteten i kommunen nu har beslutat sig för att bygga en helt ny arena med nya omklädningsrum och nytt vaktmästeri.

 

– Vi från den politiska majoriteten har idag (läs; onsdag) presenterat en ny satsning på Backavallen. Det handlar om en arena där vi bygger in en ny ispist för att möjliggöra is året runt. Det gynnar föreningslivet, det gynnar allmänheten i Katrineholm och vi tror att det kommer att ge fler besökare till Katrineholm. Det handlar om turism samtidigt som det är en stor satsning på miljön och det är en del i Katrineholms fortsatta utveckling och för att sätta staden ytterligare på kartan. Vi tror att det här bidrar till bättre folkhälsa och får fler barn och unga att röra på sig året runt, säger Anneli Hedberg, ordförande i Service- och Tekniknämnden.

 

Det förslag som presenterades under onsdagen innebär en investeringskostnad på cirka 115 miljoner kronor. Mycket pengar, men merkostnaden per år jämfört med nuvarande anläggning är “bara” tre miljoner kronor. Den nya arenan kommer även att utrustas med solceller och överskottsenergin ska bland annat försörja fotbollsplaner och simhallen med värme.

 

– Det är klart att det är en stor investering, men det fanns bara två alternativ att välja på. Det ena var att göra den här satsningen och det andra var att lägga ner isen på Backavallen och det sistnämnda hade inte heller varit gratis. Vi måste lägga pengar på det här eftersom vi vet att det bara är en säsong kvar med nuvarande kylsystem och då behövde vi ta ställning till det här. Vi vill satsa stort och vi tycker att vi får en väldigt bra satsning för en rimlig, årlig kostnad, berättar Hedberg.

 

Katrineholms Kommun ser även investeringen som en viktig pusselbit i den helhet som är utvecklingen av hela Sportcentrum och Backa-området.

 

– Under de senaste åren så har vi gjort stora satsningar på, framför allt, Duveholmshallen med bland annat en ny matcharena, en nyrenoverad simhall, en ny entré och en friidrottsarena så nu tycker vi att det är dags för Backavallen för att verkligen kunna knyta ihop det här. Det blir som en ny, modern stadsdel, som även knyts ihop med övriga Katrineholm i och med det nya stråket. Detta samtidigt som det byggs bostäder, skolor, äldreboenden och förskolor. Katrineholm växer och vi har ju som mål att bli 40 000 invånare och det här bidrar till intresset för Katrineholm. Fler kommer att flytta hit och fler kommer att besöka Katrineholm, säger Anneli Hedberg.

 

Arenan är inte enbart en bandyhall, utan en isyta för hela kommunen och alla föreningar som verkar på is. Att den däremot innebär enorma förbättringar av förutsättningarna för Katrineholm Bandy råder det ingen tvekan om.

 

– Min spontana reaktion är att det här är jättepositivt för vinteridrotten i allmänhet och bandyn i synnerhet. Det är en isyta som är tillräckligt stor för att vi ska kunna utöva vår idrott, men sedan är det ju så att kommunen framhåller, och vi håller med, att det här är en anläggning som är för kommunens invånare i första hand, där man ska kunna utöva olika idrotter och då främst för att barn och ungdomar ska må bra i framtiden, säger föreningens ordförande Sten Olsson och menar vidare att fördelarna är många.

 

– För vår del som förening så tror jag att det här kan göra att det blir enklare för oss att aktivera barn i vår idrott. Ta bara en sådan sak som att föräldrarna kan stå under tak istället för att bli genomsura för att det snöar eller regnar. Då är det lättare att få dem att skjutsa sina barn till en sådan aktivitet. De tittar i köksfönstret innan de åker och om det då snöar eller regnar så skjuter de gärna upp barnens träning till ett annat tillfälle. Jag tror även att barn som inte utvecklats lika snabbt som deras kompisar kan våga fortsätta spela längre om det finns en ännu bättre miljö att vara i. Det är ju så att bra barn- och breddidrott gör grunden för en bra seniorverksamhet i framtiden, fortsätter han.

 

Katrineholm Bandy kommer alltså, tro det eller ej, att bedriva sin verksamhet inomhus per säsongen 2020/21.

 

– Det här är ett jättepositivt besked för bandyn i Katrineholm, men även för hela staden, säger Sten Olsson.

 

Läs mer om beslutet på Katrineholms Kommuns hemsida >>>

Skribent: Martin Gustafsson
Epost: This is a mailto link

FACEBOOK

GRÄSROTEN


TWITTER

INSTAGRAM

 

Instagram

 

Postadress:
Katrineholm Värmbol BS - Bandy
Tegnérvägen 6
64136 Katrineholm

Besöksadress:
Tegnérvägen 6
64136 Katrineholm

Kontakt:
Tel: 015012130
Fax: 015012130
E-post: This is a mailto link